Skale CTO: Ethereum’s kracht is het ecosysteem, niet de routekaart

De CTO van Skale is van mening dat het ecosysteem achter Ethereum ondanks vertragingen onmogelijk kan concurreren.

In het tweede deel van het interview met Skale Network CTO Konstantin Kladko legde hij uit waarom hij van mening is dat Ethereum (ETH) meer is dan alleen de Eth 2.0-roadmap, en wat volgens hem de beste use-case daarvoor is.

Kladko is vrij uitgesproken over de mislukkingen van andere laag-twee oplossingen, hoewel Skale zelf gedeeltelijk afhankelijk is van Ethereum. Zoals Kladko uitlegde:

‘Ons token leeft [op Ethereum]. Wanneer u knooppunten op Skale registreert, registreert u [ze] via ETH. We hebben waarschijnlijk de grootste reeks slimme contracten ooit op ETH-mainnet. ”

Deze architectuur sluit aan bij Kladko’s opvatting dat het ecosysteem achter Ethereum op dit moment ‘een niet te stoppen bulldozer’ is en dat ‘het nu vrijwel zinloos en hopeloos is om te concurreren met Ethereum’.

Het Google-moment

Kladko vertelde over een episode in zijn leven uit het jaar 2000, toen hij bij Stanford werkte:

“Een vriend van mij […] kwam naar mijn kantoor en […] hij liet me Google zien. En op het moment dat ik dit zag, op het moment dat ik net de zoekopdracht had ingevoerd, zag ik dat dit een bedrijf van honderd miljard dollar zou worden. ‘

“Soms krijg je dit gevoel in het leven”, voegde hij eraan toe en noemde Steve Jobs ‘presentatie van de iPhone in 2007 als een ander voorbeeld hiervan.

Voor Ethereum gebeurde hetzelfde tijdens Devcon 3, een conferentie die in november 2017 werd gehouden. “Het was ons duidelijk dat Ethereum zelfs in die tijd een ongelooflijk momentum had”, zei hij.

Voor Kladko zijn het momentum en de gemeenschap de enige dingen die er toe doen voor een ecosysteem. “Technologie kan altijd worden opgelost”, voegde hij eraan toe.

Ethereum 2.0 maakt niet echt uit

Toen hem werd gevraagd hoe Ethereum 2.0 en zijn vertragingen aansluiten bij de “niet te stoppen bulldozer” -theorie, vergeleek hij het met enkele programmeertalen zoals Java, die ondanks het regelmatig verdubbelen van de geplande tijd tussen de releases zich op de markt kon handhaven. Voortbordurend op de analogie zei hij:

“Dus ik denk dat dat ongeveer hetzelfde verhaal is met ETH. Het maakt eigenlijk niet uit. Ze zullen waarschijnlijk vertraging oplopen omdat ze allemaal ‘volwassen en open source’ jongens zijn, maar in de tussentijd zullen startups zoals de onze helpen. Je kunt veel dingen doen op ETH 1.0 plus Skale. ”

Voortzetting van de wereldvisie op de computer

Skale, zoals de naam al doet vermoeden, is gericht op het schalen van blockchain via een shard-architectuur, die volgens hem kan concurreren met meer gecentraliseerde cloudplatforms zoals AWS.

Hij vertelde over een sciencefictionroman die hem hierin inspireerde, Invincible van Stanislaw Lem. In de roman wordt een planeet verzwolgen in een oorlog tussen twee computerbeschavingen. De ene is gemaakt van grote computers en de andere is gemaakt van kleine zwermen die in alles kunnen worden samengevoegd – de zwermen winnen uiteindelijk vanwege hun flexibiliteit.

Zoals Kladko uitlegde, probeert Skale de “volgende golf” van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken, die volgens hem Google, Facebook en andere gecentraliseerde gegevensplatforms zal vervangen.

‘Mensen willen de macht hebben, ze willen hun gegevens beheren en het wordt echt enorm. En voor deze moet je eigenlijk blockchain gebruiken. ”

Maar Ethereum 2.0, met zijn 64 scherven en duizenden transacties per seconde, is nog steeds niet genoeg om een ​​gedecentraliseerde Google te hosten, legde Kladko uit. Ethereum koers is daarom nog stabiel.

De visie van Skale in de komende tien jaar is dat Ethereum een ​​basisbeveiligingslaag zal bieden, “en de duizenden transacties zullen door andere netwerken zoals het onze als basis worden gebruikt.” Hetzelfde gedt voor ripple koers.